Школска 2018/2019. година

Рекреативна настава ученика 3/3

Рекреативна настава ученика 2/1 и 4/1

Пројектна настава ученика осмог разреда

Сусрет са песником

21. маја библиотека „Јефимија“ је организовала сусрет песника, писца афористичара Божидара Пешева и ђака основне школе „Драгојло Дудић“. Дружење је организовано у школи, а  песника су дочекали ђаци II/3 и њихова учитељица Сузана Лазовић. Мали школарци су били одушевљени и активно су учествовали у дружењу. У другом делу дружења са ђацима,  песник је посетио  основце  шестог разреда и њихову наставницу српског језика Снежану Лукић. Ђаци су уживали и били пуни утисака. Дружења и сарадња библиотеке „Јефимија“ и школе „Драгојло Дудић“ ће се наставити.

Игор Јурић одржао трибину у нашој школи

Игор Јурић, оснивач Фондације ”Тијана Јурић”, одржао у нашој школи две едукативне трибине. Прво је за ученике осмог разреда одржана едукација о безбедној употреби интернета у оквиру програма „Тијана клик“, а након тога је за родитеље и наставнике  одржана трибина под називом “Украдена безбедност“, са циљем да укаже на опасности  које вребају децу на интернету – попут вршњачког насиља, педофилије и трговине људима.

Општинско такмичење из Техничког и информатичког образовања
(Техника и технологија)

Ове године наша школа је била домаћин Општинском такмичењу из Техничког и информатичког образовања (Техника и технологија). Такмичење је одржано 16. марта 2019. године на коме су учествовали ученици свих звездарских школа. Организација такмичења била је врло захтевна, али колеге које су спремале такмичење, одрадиле су свој посао за чисту десетку.

Искористили бисмо ову прилику да се захвалимо фирми “W.D. CONCORD WEST”, која нам је направила базен  прописаних димензија и омогућила да такмичење буде одржано у складу са пропозицијама.

Ликовни радови на тему „Корупција“

Ликовни радови на тему „Корупција“ Петра Станковића 8/4, Славице Калинић 7/1, Аише Асани 7/2 и Теодоре Топић 7/2, као и  радови две бивше ученице (Јоване Бабовић и Теодоре Мијатовић) биће изложени у Америчкој амбасади. Ученици су позвани са родитељима, наставницом и директором на пријем. Сјајан успех и промоција школе.

100 година од завршетка Првог светског рата

У четвртак  13.12. 2018.  поводом  великог јубилеја – 100 година од завршетка Првог светског рата одржан је УГЛЕДНИ ЧАС ИСТОРИЈЕ у одељењу 8-3. Час су реализовале професорка историје Јелена Стојанов и професорка  српског језика и књижевности Маја Рељић. Кроз презентацију ученици и наставнице подсетили су присутне на  значајне  догађаје везане за Велики рат, као и књижевна дела и писце који су делили судбину народа. Ученици су певали песме ,,Тамо далеко“ и ,,Креће се лађа француска“, слушали ,,Марш на Дрину“, решавали асоцијацију, а један од ученика декламовао је чувени говор мајора Драгутина Гавриловића. Часу је присуствовало 13 колега. Општа оцена часа: едукативан и забаван садржај, који је изазвао емоције присутних.  У холу школе биће изложени ученички радови везани за тематику часа.

Маја Рељић и Јелена Стојанов

Еко фестивал

На завршници „Школског еколошког фестивала – ШЕФ  2018“, одржаној 16. новембра  у ГО Звездара награда за најбољу ЕКО ПОРУКУ  припала је нашој школи и одељењу 2/3.

На Фестивалу је учествовало преко 30 основних и средњих школа из целе Србије, чији су ученици и наставници снимили еколошке филмове са темом екологија, рециклажа, очување животне средине…Већина школа послала је по 2 филма… Конкурс је трајао од почетка септембра до 10. новембра.

Поздрављајући присутне Милош Игњатовић, председник ГО Звездара честитао је свим учесницима, посебно добитницима награда и рекао да ће ГО Звездара увек подржати овако квалитетне акције, јер је свесна колико је заштита животне средине важна за све нас.

Свечаности су присуствовали и представници Министарства заштите животне средине: Верица Пантелић, и Јелена Ребић из Одељења за информације и сарадњу са цивилним друштвом из области заштите животне средине-Сектор за стратешко планирање и пројекте и Виолета Ристић из Одељења за управљање отпадом -Одсек за развој система управљања отпадом, а Верица Пантелић је у име Министарства изразила задовољство и жељу да се овај фестивал подржи и убудуће.

Својим присуством свечаност су увеличали заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић, члан Већа ГО Звездара Лазо Шеган, Љиљана Филиповић, заменик секретара Скупштине ГО Звездара, Виолета Филип, помоћник председника ГО Звездара, као и Снежана Антонијевић, организатор заштите природних добара из ЈП „Зеленило – Београд“, Немања Kоматовић, пројектни координатор „Рикен фондације“ за коју се може рећи да је лидер у области рециклаже и заштите животне средине, едукације, подизања свести и промоције рециклаже. Приказана су и 2 кратка филма „Рикен фондације.

Еколошко-волонтерска акција -„Помозимо птицама“

На позив ОШ „Драгојло Дудић“ удружење „Звездарски еколошки центар“ – ЗЕЦ и представници ГО Звездара посетили су школу и договорили се о активностима које ће заједно реализовати у наредном периоду и стварити још једну платформу за подизање еколошке свести код деце и младих на нашој општини.
Данашња еко активност у форми инерактивне еко-креативне радионице започела је причом о птицама које живе у околини нашег града и у самом граду.

Ученици II/3 су са својиом учитељицом Сузаном Лазовић и уз помоћ родитеља направили кућице за градске птице, и тако смо покренули дечју знатижељу, пажњу и жељу за учешћем у разговору. Сазнали смо да постоје две врсте соколова које се гнезде у нашем граду, сиви соко и ветрушка…сазнали смо да постоји пољски врабац и врабац покућар… сазнали смо зашто данас имамо десет пута мање врабаца у Београду…сазнали смо како се потављају кућице за птице и зашто је важно да бринемо о птицама зими.

Након разговора направили смо свако своју птицу од амбалажног отпада и тиме указали на значај реупотребе и рециклаже. Користећи геометријске облике за израду птица научили смо да савијени круг може бити труп , да савијени квадрат може бити кљуин, а да савијени правоугаоник може бити реп! Боја која је доминирала на крилима наших птичица јесте зелена. Сместили смо птице тамо где и треба да буду – на наше чаробно дрво.

Представници ГО Звездара који су активно са нама учествовали у целом току активности поставили су кућицу за птице на једном од стабала које се налази у школском дворишту и тиме употпунили данашње дружење са децом ове школе.
На крају данашњег дана није ставњена тачка – зато што смо се договорили на инсистирање деце да континуирано наставимо са еколошким активностима.

Опширније и на сајту ГО Звездара

Еколошко-волонтерска акција у ОШ „Драгојло Дудић”-„Помозимо птицама“

Додела награда освајачима републичких медаља

Наши ученици и наставници са председником ГО Звездара

“Шта знаш о саобраћају”

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2018&mm=09&nav_id=1446571

Наша ученица Нина Полић у Јутарњем програму

“Шта знаш о саобраћају”

Еевропско такмичењу “Шта знаш о саобраћају”  је одржано 6-9. септембра 2018. године у Будимпешти. Ученица наше школе, Нина Полић, је била део екипе Србије која је освојила треће место и бронзану медаљу на овом престижном такмичењу.

Честитамо Нини и наставнику Дејану Миладиновићу на овако великом успеху.

Новогодишњи вашар – продајна изложба

Радови ученика III/3 одељења

“Деда Мраз прима новогодишње дечије жеље”

Креативне радионице ученика III/2 одељења

“Снежна зимска ноћ”

Креативне радионице ученика II разреда у продуженом боравку

Новогодишња радионица

Ученици I/1 одељења

Пројектна настава “У сусрет зими” 

Радионица ученика I/3 одељења

Најмлађи, а најхуманији”

Прваци I/1 одељења ОШ “Драгојло Дудић” са војим другарима у Свратишту

Ручна израда обуће

Наша бивша ученица, госпођа Биљана Стојковски, посетила је нашу школу и у одељењима II/2 и IV/1 показала и објаснила процес ручне израде обуће.

Креативност на делу

Ученици IV/1 одељења на часу ликовне културе

У новогодишњем духу

Креативне радионице ученика II разреда у продуженом боравку

Сајам књига

20 ученика наше школе (7. и 8. разред) заједно са библиотекаром школе Емином Пештанац посетило је 24.10.2018.г. 63. Међународни београдски Сајам књига. Почевши од штанда земље домаћина Марока, преко обиласка многих штандова и присутству различитим радионицама и промоцијама  вратили су се задовољни и пуни прелепих  утисака.

Дружење ватрогасаца са ђацима

Мали ватрогасци су одушевљено учествовали у преподневном програму, током којег су се у неформалној обуци приближили раду ватрогасаца.

Продужени боравак – Радионица на тему “Јесен”

Први разред – Пројектна настава – Дан здраве хране

На отварању кошаркашког игралишта, које је понело име кошаркашке легенде Жарка Паспаља.

а фудбалској утакмици Србија – Литванија